CBR bronnen zwijgen sinds huiszoeking bij journalist!

door redactie
4 minuten lezen

Mocht de huiszoeking bij de Needse journalist Henrie Kamps (60) direct of indirect geïnitieerd zijn door CBR directeur Alexander Pechtold dan lijkt dienst opzet, om de klokkenluider ‘droog te zetten’ wat betreft zijn bronnen, geslaagd. Waar normaliter Kamps door ‘CBR bronnen’ wordt voorzien van informatie uit het CBR reserveringsplatform TOP blijft het nu stil. Al maanden wordt onderzoek gedaan naar wat de journalisten de ‘CBR Zwendel’ zijn gaan noemen: het rommelen met de examencapaciteit.

Op verschillende blogs, waaronder stopcbr.nl, wordt al meer dan een jaar beschreven hoe het CBR jongeren in de loop van de jaren voor tientallen miljoenen (en meer) heeft gedupeerd door oneerlijke handelspraktijken.

“Er heerst nu eenmaal een enorme angstcultuur rond het CBR. Wie vraagt, praat of betrapt wordt op het doorgeven van informatie wordt door Alexander Pechtold [algemeen directeur CBR, red) zonder pardon geroyeerd. Daarbij is er geen beroepsprocedure tegen zo’n besluit”

Pechtold schrijft daarnaast in een toelichting op een eerdere schorsing dat het CBR geen verklaringen van getuigen hoeft mee te nemen in haar afwegingen.

Publicist en klokkenluider Kamps heeft een brandbrief gestuurd naar het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten omdat de wijze waarop de politie, ondanks een schriftelijke verklaring dat Kamps journalist is, zich toegang heeft verschaft tot de woning van de journalist en gegevensdragers in beslag heeft genomen een flagrante schending is van de Persvrijheid.

“Zelfs als er een andere reden is voor dat huiszoekingsbevel vraag ik mij af of de politie zo maar kan binnenvallen in de wetenschap dat ik journalist ben. En eerlijk gezegd; ik kan mij met de beste of slechtste wil van de wereld niet voorstellen wat de reden is om een in ”lopend onderzoek’ een huiszoeking bij mij te doen. Maar wellicht komt de wind uit een onverwachte hoek; een van de platforms waarvoor ik schrijf heeft ook uitgebreid geschreven in het schandaal rond de steenrijke Gerard Sanderink. Maar ook daarin heb ik geschreven als journalist. Maar ook in dat geval hebben mijn bronnen het recht op bescherming”

overzichten tonen aan dat er voldoende examenplekken zijn

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet