Grote vervuilers uitkopen?

door Henrie Kamps
3 minuten lezen

Eerlijk gezegd; ik heb mogelijk net zoveel verstand van stikstof als het merendeel van ‘ons’ kabinet. En ik heb net zoveel verstand van financiën als onze huidige minister van Financiën. Daarentegen heb ik wel enige ervaring met de waarde van onderzoeksrapportjes zoals die van de bewierookte Johan Remkes. Geloof mij maar dat dit rapport al gedateerd (achterhaald) is (was) op het moment dat Remkes het presenteerde in Nieuwspoort voor alle camera’s die beschikbaar waren.

Gelukkig beschik ik nog steeds over een redelijke hoeveelheid ‘gezond’ verstand, hoewel er ook mensen zijn die daar vraagtekens bij plaatsen. Maar dat recht hebben anderen. Ik ben er tevreden mee…

Een tijdje geleden luisterde ik naar een reportage op NPO Radio 1, dus dan is het waar, over de overlast die de mensen in IJmuiden ondervinden van Tata Steel; het vroegere Hoogovens. Nu, volgens mij, in Indiase handen. De mensen die in de omgeving van Tata Steel werken en wonen (zo’n 20.000) kunnen wekelijks op kosten van Tata Steel de glazenwasser bellen, omdat de kozijnen weer helemaal zwart zijn van gevaarlijk ‘poeder’. Dat zelfde poeder, dat bij voortduring door Tata wordt uitgespuwd, krijgen ze ook in de luchtwegen. Ze krijgen er, meer dan waarschijnlijk, kanker van. Dat is nog eens wat anders dan plantjes die verdwijnen…

Als ik een foto zie van een boerenbedrijf op de rand van Natura 2000 gebied of een foto van Tata Steel dan ben ik toch geneigd om te denken dat in de Remkes ‘Top 600 van grote stikstof-uitstoters’; deze vervuiler toch met stip op 1 moet staan. Of is dat een domme gedachte?

Denkt u dat Tata Steel binnen nu en 1 jaar verdwenen is? Vrijwillig of gedwongen?

In dezelfde radioreportage hoorde ik de hoogste baas van Tata Steel, gewoon een Nederlander, vertellen dat ze de komende tien jaar willen gaan verduurzamen. Ze willen staal produceren met behulp van waterstof. Die transitie (modern woord) kost ongeveer 2 miljard, daarvan gaan ze zelf 1 miljard regelen en de rest moet de Nederlandse (niet Indiase) Staat ophoesten, want die heeft er ook een groot belang bij….

Tja!

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet