Onderzoek naar politieagenten duurt (weer) lang…

door Henrie Kamps
2 minuten lezen

Drie maanden geleden raakte de 37-jarige Marcus uit Hengelo in coma en overleed kort daarna, omdat hij door de politie Oost-Nederland werd aangehouden. Beelden van de arrestatie bereikten het landelijke nieuws dankzij RTV Oost. De reden van aanhouding was ‘verdacht rijgedrag’. Tijdens de rit naar het politiebureau werd Marcus onwel en wat daarna volgde was tot ontsteltenis van Nederland te zien op de beelden van een mobieltje van omstanders.

Nu wil het toeval dat ik in mijn werk als journalist op 8 maart 2022 in een vergelijkbare situatie ben belandt; met één verschil dat ik weliswaar meerdere keren onwel werd na een (onterechte) aanhouding, maar niet op de achterbank van de politieauto. Want niet de dader van de zware mishandeling, maar het slachtoffer werd afgevoerd naar het arrestantencomplex in Borne.

Sindsdien, het is meer dan een half jaar geleden, heb ik ervaren hoe zo’n intern onderzoek wordt uitgevoerd. Dat doet herinneren aan wat we af en toe zien in landen waar je als zwarte man liever niet in aanraking met de politie of Justitie komt.

[artikel gaat door onder afbeelding]

En…. ook in mijn geval is de minister op de hoogte. Maar van een minister die de Argentijnse piloot Julio Poch het recht op waarheidsvinding ontneemt, door opgevraagde documenten niet vrij te geven omdat er dan waarschijnlijk leden van ons koningshuis (of daaromheen) in verlegenheid worden gebracht, moet je niet niks verwachten. Voor slachtoffers als de Hengelose Marcus (37!) knipt ze geen lokje van haar kapsel…

Denk-Kamerlid Azarkan eiste van Justitieminister Yesilgöz vervolgens opheldering. De parlementariër wil onder meer weten of de politiemensen buitenproportioneel hebben gehandeld en of er mogelijk een causaal verband bestaat tussen het politieoptreden en het overlijden van de Hengeloër. Ook wil Azarkan weten waarom de betrokken agenten niet op non-actief zijn gesteld gedurende het onderzoek door de Rijksrecherche naar het incident

bron: NOS.nl

Ik denk vaak aan de nabestaanden van de 37-jarige Marcus….

Zet ons op je mobiel !

Klik hier
×
Zet notificaties aan OK Nee liever niet